Att träna karate – Historia, tradition och olika former

Karate är en kampsport som räknas till Japanska Budon och härstammar från den Japanska ön Okinawa. Ordet Karate betyder ”Tom hand”. Karatens grundare var Itosu Anko som kallas Karatens fader, vissa menar dock att det är hans elev Funakoshi Gichins som hade en uppvisning i Karate i Tokyo under 1920-talets början. Från början så fanns fyra grundstilar inom Karaten men endast tre finns i dag kvar. De skiljer sig både i sina tekniker, sin filosofi och sina principer.

Vi börjar med att berätta om Naha-te. Ordet te är det japanska ordet för hand medan Naha är Okinawas huvudstad.  Kännetecken från denna form av karate är att rörelserna är kraftiga cirkulära rörelser och en andningsteknik som är en mycket viktig grund i utförandet av denna typ av karate. När utövarna använder sig av denna karateform så sker kampen i en väldigt nära närkamp.

Nästa stil kallas för Shuri-te och samma som ovan så betyder ju te hand medan Shuri är en ort på Okinawa. Hos Shuri används kraftfullare och raka tekniker som utförs i djupa grundpositioner. Denna typ av karate är den typ som de flesta känner igen som karate. Sista grundstilen är Tomari-te där Tomari är en ort på Okinawa. Den här stilen är en mix av de båda stilarna som beskrivits innan.

Inom karaten som finns det olika graderingar som symboliseras med särskild färg på bältet. Vitt är första gradens bälte som innebär att man är nybörjare och graderar man upp sig därifrån så får man ett rött bälte sedan följer gult, orange, grönt, blått, brunt och sedan högsta graderingen svart. På det svarta bältet så finns tre olika nivåer; Shodan, nidan och sandan. För att få en högre gradering så är man tvungen att gå igenom ett examineringstillfälle som ska godkännas av en domare som är högre rankad än du.

Karatens tradition har funnits länge på Okinawa men till Europa så kom den på 60-talet och blev känt för den stora massan genom otaliga Hollywoodfilmer som använde karaten i slåsskamper. Kända skådespelare som utövar karate är Chuch Norris, Dolph Lundgren och Jean claude van Damme. På 80-talet så kom även den omåttligt populära triologon om Karate kid och hans sensei från Okinawa, huvudrollerna spelades av Ralph Macchio (Karate kid) och Pat Morita (Sensei). I dag används karaten till andra syften än bara till självförsvar och kamp nämligen till stresshantering.

Karaten som träningsform ger en mycket allsidig träning för kroppen. Du tränar kroppskontroll och balans men också uthållighet och styrka. Du lär känna din kropp på ett helt annat sätt och det gäller att både ha tålamod och nöta viktiga grundtekniker. Att vara fokuserad och koncentrerad och att andas på rätt sätt är också viktiga delar av karaten. Viktigt att förtydliga är att Karaten inte ska användas för kamp utanför dojon eller tävlingsarenan utan får då användas endast i nödvändigt självförsvar. Tyvärr så missbrukas detta bland dem som inte har tagit till sig vad Karaten står för och vad den ska användas till.